Stout 12%
Recept na 30 litrů 12° svrchně kvašeného piva STOUT
infůzní postup
Suroviny:
Slad:
pale ale – 4,5kg
mnichovský – 1,5kg
pražený ječmen – 0,48kg
barvící slad – 0,12kg
Voda:
na vystírku -24 litrů
na vyslazení -20 litrů
Chmel:
Northern Brewer– 50g
Kvasnice:
sušené Safale S-04,US-05
Postup:
Vystírka:
Našrotovaný Pale Ale a Mnichovský slad vysypat(vystřít) do vody ohřáté na 52°C
a poté teplotu postupně zvyšovat na 67°C. Na této teplotě držet dílo po dobu 60 min, po této době přidat pražený ječmen a barvící slad a dalších 10min. držet teplotu 67°C. Poté ohřát na 78°C a držet teplotu po dobu 10 min.
Scezování:
Dílo pak přelít do scezovačky a po usazení kalů a mláta scezovat.
Lze také čirou mladinu shora stáhnout hadičkou,až se objeví horní vrstva mláta přilít ½ množství vyslazovací
vody ohřáté na 80°C,promíchat,nechat sednout a opět stáhnout čirou mladinu.
Pak přilít druhou ½ vyslazovací vody 80°C teplé a postup opakovat.
Pak např. Cedníkem scedit zbytky sladiny.
Chmelovar:
celková délka 60min.
Scezenou sladinu uvedeme do varu a přidáme všecen chmel – 50g Northern Brewer a vařit 60 min.
Po ukončení chmelovaru nechat usadit „chmelové mláto“a stáhnout čistou mladinu bez chmelových kalů.
Pak je třeba co nejdříve mladinu ochladit na zákvasnou teplotu tj. 18-22°C°C
a zakvasit kvasnicemi.
Kvašení trvá cca 5-7 dní podle druhu kvasnic a teplotě kvasící mladiny.
Kvasnou nádobu osadit víkem s kvasnou zátkou.
Je vhodné také pořídit cukroměr či hustoměr a hlídat stupeň prokvašení,nejlépe při 3,5-4% zbytkového cukru
je vhodné mladé pivo stočit k ležení.
Po vykvašení mladé pivo stočíme např.do KEG sudu, PET ,nebo skleněných lahví či soudků 5l,týden nechat
v teplotě kvašení,kdy dojde k nasycení piva CO2 a pak necháme min.1měsíc ležet nejlépe při teplotě cca 5°C.
Kvasnice ze spilky po vykvašení je možné použít opakovaně pro další várku domácího piva.
Při práci s nádobami a mladinou je důležité dodržovat čistotu a všechny nástroje a nádoby řádně
desinfikovat např. Savo,Chemipro Oxi ,nebo jiný vhodný desinfekční prostředek.
Dej bůh štěstí.